Едукација

6 митови за првите запчиња на вашето дете

Дали растот на првите млечни заби на Вашето бебе предизвикуваат треска?

Многу родители сведочат дека растот на млечните запчиња и треската се совпаѓаат. процесот на раст на првите – млечни заби доведува до иритација и воспаление на непцата и тоа може да доведе до мало зголемување на телесната температура. Сепак, изјавата дека процесот на раст и развој на млечните заби е погрешна.

Истражувачите откриле дека процесот на раст и развој на млечните заби кај бебињата честопати било придружено со мало зголемување на телесната температура, но ретко предизвикувало нешто доволно високо за да се смета за треска (над 38 ° C).

Дали килибарните ѓердани ги ублажуваат симптомите?

Во многу области, се вели дека килибар се користи како вистински чудотворен лек. Дури и кога станува збор за бебиња, многу родители веруваат дека Бернштајн има позитивен ефект врз процесот. Топлината на телото се вели дека активира килибар, ослободувајќи сукцинска киселина, за која се верува дека има аналгетски својства. Сепак,  нема научни докази за ефектот на килибарот. Постои многу поголем ризик дека вашето дете би можело да се задави од ѓерданот или да се обиде да го џвака ланецот и да се задуши од  килибарните монистри.

Дали повлекувањето на увото е знак на раст на млечни заби?

Сосема е веројатно дека бебето ќе страда од болка во ушите во процесот на раст на забите се дури не дојдат на ред катниците. Сепак, повеќето молари доаѓаат во возраст од дете (првиот сет обично доаѓа помеѓу 13-ти и 18-ти месец и вториот сет помеѓу 2 и 2 и пол години). Ако вашето бебе се повлече на ушите, тоа може да биде знак на инфекција на увото или само за забава. Значи, повлекувањето на увото не е навистина знак за почетокот на раст на млечните заби кај бебињата.

Дали бебињата секогаш имаат болки при растот на првите запчиња?

Сите бебиња немаат болка. Дури има и случаи кога родителите и не забележале дека се пробива заб, потоа се изненадени кога одеднаш откриваат заб во устата на бебето.

Бришење на непцата со алкохол

Постарите членови на семејството, како што се бабите и дедовците или пра-бабите и дедовците, сè уште го знаеле обичајот да ги триете непцата со малку алкохол за да ја олесните болката од растот на запчињата. Сепак, воопшто не е безбедно и препорачливо. Алкохол и бебиња – не е можно!

Дали пробивањето на првите заби предизвикува дерматитис?

Не, не кога станува збор за мислењето на експертите. Сепак, има многу родители кои пријавуваат (а некои доктори се согласуваат) дека тоа често се совпаѓа. Може да  се појави осип во форма на црвенило или дерматитис  за време на процесот на пробивање на првите запчиња , дури и ако тоа не е официјално поврзано. Сепак, сомнежот е дека бебињата проголтуваат повеќе плунка од вообичаеното за време на овој процес, што пак води до дијареја и дијареја може да ја иритира нежната и  чувствителна кожа на бебето.

Пробивањето на млечните заби е еден од најголемите предизвици да се биде родител. Но, секогаш запомнете, како и сите други тешки фази во животот, ова исто така поминува.

Што навистина помага при растот кај првите запчиња на вашето бебе!?

Глодалки
Глодалките кои што се наполнети со вода можат да се чуваат во фрижидер и дополнително да ја  олеснат болката.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *