Блог

ШТО ТРЕБА ДА ЗНААТ РОДИТЕЛИТЕ И ТРУДНИЦИТЕ ЗА КОРОНА ВИРУСОТ

Како можат бремените жени, родителите и децата најдобро да се заштитат од вирусот на корона? Имаме неколку корисни информации и совети за оваа тема.

Коронавирусно влијание врз бременоста

Досега, малку е познато за поврзаноста помеѓу коронавирусот и бременоста и дали вирусот може да се пренесе на фетусот. Како по правило, респираторните вируси не се пренесуваат преку плацентата. И покрај тоа што имаше неодамнешен извештај за новороденче во Кина кое беше позитивно за вирусот, веројатноста дека новороденчето е заразено на или по раѓањето е многу поверојатно.

Како и да е, едно е сигурно: бремените жени имаат голема веројатност да имаат послаб имунолошки систем од оние кои не се бремени. Затоа, не боли ако сте малку повнимателни од вообичаеното и  ги миете  рацете малку потемелно.

Вашето дете прашува зошто толку многу луѓе шетаат со маска за лице?

Многу луѓе носат маска за да не пренесат некоја болест на другите – на пример е  едно објаснување со кое би можеле да започнете. Вие исто така би можеле да му кажете на вашето дете дека луѓето може да имаат настинка и не сакаат да бидат одговорни за заразување на другите со тоа. Ова му дава на вашето дете позитивна порака и во исто време има одличен почеток да му објасни на вашето дете како може  да спречите размена на микроби, често миење на рацете и кашлање во лактите се само неколку примери што би можеле да ги именувате.

Ако вашето дете е малку постаро и има многу љубопитни прашања, може да додадете дека здравите луѓе може да носат и маска за да се заштитат од бактерии и вируси. Ако тогаш му кажете на вашето дете дека овие луѓе само сакаат да бидат особено внимателни, вашето дете исто така ќе разбере дека маските не се апсолутно неопходни.

Моето дете вели дека Кинезите го шират вирусот…

Важно е да се разјасни дека иако вирусот е откриен во Кина, други вируси може да се појават и на други места, како што е вирусот H1N1 во Северна Америка. За да се покажат опасностите од асоцијација на вирус со етничка припадност, се препорачува да се стават децата во позиција на стереотип. Замислете заедно како ги обвинувате обајцата за одредена болест. Обидете се да му кажете на вашето дете дека такво нешто е тотално идиотско и дека генерално не треба да имате предрасуди што другите деца би можеле да ги исклучат. Одлично време е на пример да одите во омилениот кинески ресторан со вашите деца и да бидете добар пример за улоги.

Заклучок

Доволно е да предизвикате паника кај некого, но како што родителите веќе знаат од други ситуации, паниката не нè носи никаде!
Бидете внимателни на кој начин им ги пренесувате информациите на Вашите деца и периодов посветувајте им повеќе внимание од вообичаено. На крајот од денот, реакциите на децата во голема мера се огледало на однесувањето на нивните родители со нив!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *